Torma Joel BLOG

Coaching programok

Mi a coaching?

Szerző: | okt 28, 2020 | 0 hozzászólás

Nagyon leegyszerűsítve: megoldásközpontú beszélgetés, vagy beszélgetések sorozata. A coaching folyamat során a coach megfelelő kérdésekkel, eszközökkel, technikákkal, ráérzéssel segíti az ügyfelet az elérendő céljai megvalósításában, vagy segít kibontani a célok elérése során felmerülő akadályok okait.

A coaching egy „tanácsadási” módszer, amelynek lényege, hogy nem ad tanácsot, hanem Téged aktivizál, és a saját erőforrásaid és kompetenciáid mentén támogat abban, hogy változz és elérd a célod. Létezik life és business coaching. Eszközei lehetnek a saját felismerés támogatása kérdésekkel, irányok felvázolásával, tudatosítással, önismeret fejlesztésével, objektív visszajelzésekkel… Segít megvilágítani a helyzetet más szemszögből is. Nem kívülről akar egy kész szemléletet rád erőltetni, amivel hosszú távon nem is tudsz azonosulni. Ez egy belülről kifele működő rendszer. A feladata, hogy TE ismerd fel és tudatosítsd a problémáidat, azok megoldását, valós helyzetedet, rendelkezésre álló lehetőségeidet, képességeidet.

A coach feladata nagyon hasonlít az edzőére. Az ő feladata ugyanaz, hogy motiváljon. Elérje azt, hogy átlépd a határaidat, amiknek a nagy része csak a fejedben létezik. Ha nem hiszed, hogy meg tudod csinálni, ha azt érzed vesztes vagy, nem tudod mit is akarsz, akkor nagyon hamar fel fogod adni. Szerinted mikor fut messzebbre egy ember, ha csak úgy elindul vagy ott van mellette valaki, aki támogatja, motiválja, pusholja?

A coach tulajdonképpen az edző, a coaching pedig a támogató munka, amit az edző végez. Nem ő futja le a távot, nem ő megy fel a pályára, de mindent megtesz – és erre szaktudása jelenti az alapot – hogy versenyzője a legjobbat, legtöbbet legyen képes kihozni magából.

A cél az, hogy az álmaid, céljaid felé haladva élvezni tudd az életet, az elért sikereidet és az önismeret és tudatosság által kiegyensúlyozott ember legyél.

Milyen témában lenne szükséged egy coachra?

About admin

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük